Παραδοσιακοί κουραμπιέδες της Σιόρας

Υλικά:
500 γρ. Χωριό βούτυρο τ. Κερκύρας
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 φλιτζανάκι του καφέ αλυσίβα
4-5 βανίλιες
2 αυγά
½  φλιτζανάκι του καφέ ούζο
250 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα (χοντροκομμένα)
αλεύρι (κόκκινη φαρίνα), όσο πάρει
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα δύο αυγά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ούζο και την αλυσίβα και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

 

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το μείγμα μας σε λεκάνη και αρχίζουμε να δουλεύουμε το υλικό μας με τα χέρια, ρίχνοντας σιγά-σιγά το αλεύρι. Όταν το δούμε πως αρχίζει να σφίγγει, προσθέτουμε και το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για λίγο (σκεπασμένη με νωπή πετσέτα) ενώ, στο μεταξύ, κάνουμε την προετοιμασία για το ψήσιμο: αλείφουμε τις λαμαρίνες μας με λίγο βούτυρο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, όπου και θα ψήσουμε τους κουραμπιέδες μας.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη μας και με αυτά πλάθουμε σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα τους κουραμπιέδες μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Στη συνέχεια, τους τοποθετούμε στις λαμαρίνες και ψήνουμε για είκοσι λεπτά περίπου.
Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστοί, τους ρίχνουμε σε λεκανάκι με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τέλος, τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε κάθε στρώση με ζάχαρη άχνη.
Χρόνια πολλά φίλοι μου!

23 May 2017