Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης: η Kεφαλονίτικη ομορφιά στην πιο ατμοσφαιρική εκδοχή της!

Σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη που έχουμε στην Κεφαλονιά θα σας ταξιδέψω σήμερα: στο σπήλαιο της Μελισσάνης στον Καραβόμυλο – ένα χαριτωμένο χωριό 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης και 15 περίπου από τα διαμερίσματα του ξενώνα μας.

 

Έχοντας πάρει το όνομά του από τη νύμφη Μελισσάνη, που σύμφωνα με το μύθο χάθηκε στα νερά του όταν ο θεός Πάνας αρνήθηκε τον έρωτά της, το λιμνοσπήλαιο ήρθε στο φως χάρη στον διάσημο σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο το 1951, ενώ για το κοινό έγινε επισκέψιμο 12 χρόνια αργότερα, το 1963.

 

Μήκους 160 μέτρων και με το μεγαλύτερο βάθος του να φτάνει τα 39 μέτρα, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Με ένα μικρό νησάκι στο κέντρο της, που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα υπήρξε κατά την αρχαιότητα τόπος λατρείας του θεού Πάνα, η λίμνη χωρίζεται σε δύο μέρη, δυο μεγάλες «αίθουσες» εξαιρετικής ομορφιάς. Στην πρώτη, ένα μεγάλο μέρος της οροφής έχει καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας έτσι ένα θέαμα πραγματικά συναρπαστικό: καθώς το ηλιακό φως μπαίνει στο σπήλαιο και διαθλάται στα τυρκουάζ νερά της λίμνης, δημιουργούνται πλήθος μοναδικών χρωματισμών, χαρίζοντάς σας μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής. Στη δεύτερη, αυτήν με την εντυπωσιακή θολωτή οροφή, θα δείτε σταλακτίτες ηλικίας χιλιάδων ετών που δημιουργούν ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό γλυπτό στα τοιχώματα του σπηλαίου.

 

Για να γνωρίσετε τη μαγεία του σπηλαίου της Μελισσάνης, θα χρειαστεί να ανεβείτε στα γαλάζια βαρκάκια με τα κουπιά που θα δείτε με την είσοδό σας στο σπήλαιο – είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ξενάγηση. Η ξενάγηση είναι μικρή σχετικά σε διάρκεια αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς θα σας αποκαλύψει τα μυστικά της!

 

Μερικές συμβουλές: Σε περίπτωση που θελήσετε να επισκεφθείτε  το σπήλαιο της Μελισσάνης κατά τη διαμονή σας στην Κεφαλονιά, είναι καλό να γνωρίζετε πως κατά την καλοκαιρινή περίοδο το σπήλαιο λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, ώρες κατά τις οποίες διενεργούνται και οι ξεναγήσεις. Και κάτι ακόμα: φροντίστε να φύγετε σχετικά νωρίς από τα διαμερίσματά μας, ώστε να βρίσκεστε εκεί γύρω στις 12 – η θέση του ήλιου τη συγκεκριμένη ώρα είναι τέτοια, που τα χρώματα που δημιουργεί με το νερό θα σας χαρίσει μια από τις μαγευτικότερες εμπειρίες της ζωής σας!

 

Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Siora Stella

23 May 2017