Πεζοπορία στην Κεφαλονιά

Ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια, ένα σακίδιο με λίγα ρούχα, μπόλικο νερό, ένα-δυο μικρά σνακ μαζί με άφθονη διάθεση για εξερεύνηση: τα πράγματα αυτά είναι αρκετά και σίγουρα τα μόνα που χρειάζεστε για να γνωρίσετε, πεζοπορώντας, μια Κεφαλονιά μαγευτική, καλά κρυμμένη πίσω από πυκνόφυτα φαράγγια και μικρά χωμάτινα μονοπάτια.

 

Πλούσια σε βλάστηση και γεμάτη τοπία που κόβουν την ανάσα, η Κεφαλονιά είναι ο κατεξοχήν τόπος που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη τη συγκίνηση να την ανακαλύψει μέσα από τα μονοπάτια της – είτε είστε λάτρεις της πεζοπορίας, είτε σκοπεύετε να το επιχειρήσετε για πρώτη φορά, θα μείνετε έκθαμβοι από τα μικρά γραφικά χωριουδάκια, υπέροχους κολπίσκους, διαδρομές με μαγευτική θέα, τόπους που μοσχοβολούν θυμάρι και φασκόμηλο, αθέατες παραλίες με παχιά άμμο και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τις εκπλήξεις που θα συναντήσετε εάν αποφασίσετε να ανακαλύψετε την Κεφαλονιά (και) με τα αθλητικά σας.

 

Ορισμένες δημοφιλείς διαδρομές:

 

Φαράγγι Γραδούς: Στο νότιο κομμάτι του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρου, σας περιμένει το φαράγγι της Γραδούς, μια διαδρομή συνολικής διάρκειας δυόμισι περίπου ωρών, που παρά την καταστροφή της ευρύτερης περιοχής από τις πυρκαγιές του 2007 έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την ομορφιά του τοπίου του. Από τις πιο εύκολες περιπατητικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς.

 

Πυργί – Μεγάλος Σωρός: Σχετικά εύκολη και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να επιλέξετε. Με συνολική διάρκεια 4 περίπου ωρών και τελικό προορισμό την κορυφή του Αίνου, στη συγκεκριμένη διαδρομή θα γνωρίσετε την Κεφαλονιά μέσα από υπέροχη θέα και το φημισμένο μαύρο έλατο του Αίνου.

 

Αντίσαμος – Πόρος: Λίγο δυσκολότερη από τις δύο προηγούμενες και συνολικής διάρκειας 7 περίπου ωρών. Με σημείο αναχώρησης την πανέμορφη παραλία της Αντισάμου, που έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», η συγκεκριμένη διαδρομή περιλαμβάνει από περπάτημα δίπλα στη θάλασσα μέχρι θέα που φτάνει έως τις ακτές τις δυτικής Ελλάδας.

 

Δραπανίτικα – Άσσος: Επίσης εύκολη διαδρομή. Διάρκεια συνολικά 4 περίπου ωρών, η διαδρομή ξεκινά από τα Δραπανίτικα, έναν παλιό οικισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ερίσου. Περνώντας μέσα από περιοχές γεμάτες πεύκα και κυπαρίσσια, την πανέμορφη παραδοσιακή Άσσο και απόκρημνες πλαγιές, η διαδρομή καταλήγει στη χερσόνησο με το υπέροχο ενετικό κάστρο.

 

 

*Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κεφαλονιάς (τηλ.: 26710-20196 ) καθώς και στους Δήμους Σάμης (τηλ.: 26740-22019 ), Λειβαθούς (τηλ.: 26710-69690 ) και Πυλάρου (τηλ.: 26740-23840).

 

29 March 2017